Audicien

Omschrijving

De audicien is een persoon die op professionele en beroepsmatige wijze de functies van je gehoor test. De audicien doet dit door middel van diverse onderzoeken en testen. Naar aanleiding van de testuitslagen die uit het onderzoek blijken, geeft hij of zij een advies met betrekking tot vervolgstappen die je kunt nemen om je gehoor te verbeteren. Te denken valt aan een gehoorapparaat dat is afgestemd op je huidge hoorsituatie. Tegenwoordig zie je bij de meeste opticiens dat er tevens een audicien aanwezig is. Vaak kan ter plekke een onderzoek naar het functioneren van je gehoor plaatsvinden, dikwijls zonder afspraak en geheel vrijblijvend.   

Werkwijze

Het onderzoek bij Linneweever vangt in de meeste gevallen aan met een uitgebreid intake gesprek. De klant of patiënt in kwestie verteld de audicien over de eventuele klachten die hij of zij in het dagelijkse leven ervaart. Zo zijn er voorbeelden te benoemen van mensen die over het algemeen wat minder goed horen, maar ook van mensen die enkel in specifieke situaties last hebben om geluiden goed te verwerken, zoals bijvoorbeeld een gesprek in een druk restaurant of in een andere gehorige plaats zoals een station. Het is van evident belang de klacht zo concreet en specifiek mogelijk aan de audicien te beschrijven, opdat hij of zij een juiste diagnose kan stellen bij jouw hoorsituatie.   

Onderzoek

Nadat er in het gesprek de belangrijke gegevens naar voren zijn gekomen voor wat betreft de specifieke klachten van de klant of patiënt, gaat hij of zij over op een onderzoek ter plekke. De klant of patiënt krijgt een koptelefoon op. Door het gebruik van pieptonen die of diverse frequenties en geluidssterktes worden afgespeeld kan de klant of patiënt aangeven of hij iets hoort of niet. Na deze test wordt een zogenoemd audiogram gemaakt waaruit blijkt waar de pijnpunten zitten voor de betreffende klant of patiënt. Hierop kan een passend gehoortoestel worden aangemeten, die de gehoorfunties weer hersteld naar een normaal niveau. Bij het dragen van dit gehoortoestel zal het gehoor weer als vanouds zijn.  Naast bovengenoemde werkzaamheden, beslaat het werk nog tal van andere tereinen. Zo maakt, verkoopt of repareert de audicien tevens zelf de hoortoestellen. Ook heeft hij of zij een adviserende functie. Bijvoorbeeld als het gaat om de werking van een gehoortoestel. Maar ook als het gaat om het schoonmaken van het apparaat, dat gevoelig is voor vuil en plak, aangezien het oor van nature oorsmeer aanmaakt. Om het vak te kunnen uitoefenen is minimaal een MBO diploma vereist, in de praktijk is dit vaak zelfs een HBO diploma. Als je gehoorproblemen van complexe aard zijn, wordt er vaak doorverwezen naar een KNO-arts.

Over ons

Blog over opticiens

Hallo ik ben Anneke en geïnteresseerd in bepaalde beroepen, waar ik sinds kort regelmatig een blog over publiceer. Het beroep opticien is een voorbeeld waar ik in de toekomst over zal schrijven. Opticiens zijn niet meer weg te denken. Vroeger gingen we naar de oogarts maar tegenwoordig is een bezoekje aan de opticien snel gemaakt. Zelf heb ik jaren een bril gedragen maar ben sinds kort overgegaan op lenzen. Mijn opticien kon mij hier alles over vertellen en met al deze kennis kan ik weer een prima blog schrijven. Ik vind het leuk om mensen te voorzien van alle informatie omtrent brillen en ooglenzen. Draag je een bril of ben je van plan om in de toekomst over te gaan op lenzen, dan is het een aanrader om mijn blog over opticiens in de gaten te houden.

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

12 april 2018
Tijden veranderen. Ik was altijd een contactlensdrager, maar ik merk dat ik de laatste jaren steeds vaker tijd bespaar en in de ochtend een bril op ze

5 april 2018
Naar mate mensen ouder worden, gaan de ogen in veel gevallen in zekere mate achteruit. Het zicht van de een is minder op de verre afstand, het is een

3 april 2018
Omschrijving De audicien is een persoon die op professionele en beroepsmatige wijze de functies van je gehoor test. De audicien doet dit door middel v