Contactlenzen

Naar mate mensen ouder worden, gaan de ogen in veel gevallen in zekere mate achteruit. Het zicht van de een is minder op de verre afstand, het is een soort waas. Van dichtbij is alles nog scherp te zien. Maar ook zijn er mensen die juist, zelfs op jonge leeftijd al, problemen krijgen met het scherp zien van dingen dichtbij. Activiteiten zoals het lezen van een boek of een artikel van een beeldscherm worden lastig omdat de persoon in kwestie slijtage ondervind aan de ogen, niet alleen door ouderdom, maar vaak door genetische afwijkingen die bijvoorbeeld worden doorgegeven van vader op zoon.  

Meten is weten

Gelukkig hoeft een oog met slijtage tegenwoordig geen probleem meer te zijn. Een opticiën als Saton Optiek biedt tegenwoordig een gratis oogmeting aan. Hierbij kan door middel van meerdere testen (verre afstand en korte afstand) worden vastgesteld welk probleem precies aan de orde is. Aan de hand van deze testen, waarbij ieder oog afzonderlijk getest wordt, kan worden vastgesteld welke afwijking er per oog aan de orde is. Met deze resultaten in de hand kan worden overgegaan tot de aanschaf van bijvoorbeeld een leesbril of een bril voor de verre afstand. Een bril voor de verre afstand is vaak nodig om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Borden, stoplichten en tegenliggers zijn zo weer scherp in zicht.  

Contactlenzen

In veel gevallen zitten mensen echter niet te wachten op een bril, hoe noodzakelijk deze dan ook is in verband met het goede zicht. Een goed alternatief is gelukkig een andere optie: contactlenzen. Het zijn doorzichtige kunststof vliesjes die men rechtstreeks op het oog legt, die vervolgens op het oog blijven 'plakken'. Wanneer het oog naar links draait, naar rechts, naar boven of naar onder blijft de contactlens netjes zitten, deze beweegt gewoon mee met het oog. Lenzen zijn verkrijgbaar is de meest voorkomende sterktes, met dien verstande dat ze meestal enkel voor verre afstanden verkrijgbaar zijn. Voor dichtbij zijn er uiteraard ook lenzen mogelijk, maar die zijn meestal alleen te verkrijgen op advies van een oogarts. Deze lensen zijn moeilijker te vervaardigen en hebben vaak met complicerende factoren te maken, zoals een cilinder die anders moet worden afgesteld.  

Toepassing

Lenzen zitten verpakt in een mineraalvrij water. Voor het indoen is het aanbevolen je handen goed te wassen met een neutrale handzeep. Vervolgens leg je de lens op het puntje van je wijsvinger, waarmee je de lens langzaam naar je oog brengt en hem letterlijk op je oog legt. Dit klinkt eng en pijnlijk, maar het tegendeel is waar. Je voelt er letterlijk niets van, zowel bij het in doen als het dragen.

Over ons

Blog over opticiens

Hallo ik ben Anneke en geïnteresseerd in bepaalde beroepen, waar ik sinds kort regelmatig een blog over publiceer. Het beroep opticien is een voorbeeld waar ik in de toekomst over zal schrijven. Opticiens zijn niet meer weg te denken. Vroeger gingen we naar de oogarts maar tegenwoordig is een bezoekje aan de opticien snel gemaakt. Zelf heb ik jaren een bril gedragen maar ben sinds kort overgegaan op lenzen. Mijn opticien kon mij hier alles over vertellen en met al deze kennis kan ik weer een prima blog schrijven. Ik vind het leuk om mensen te voorzien van alle informatie omtrent brillen en ooglenzen. Draag je een bril of ben je van plan om in de toekomst over te gaan op lenzen, dan is het een aanrader om mijn blog over opticiens in de gaten te houden.

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

12 april 2018
Tijden veranderen. Ik was altijd een contactlensdrager, maar ik merk dat ik de laatste jaren steeds vaker tijd bespaar en in de ochtend een bril op ze

5 april 2018
Naar mate mensen ouder worden, gaan de ogen in veel gevallen in zekere mate achteruit. Het zicht van de een is minder op de verre afstand, het is een

3 april 2018
Omschrijving De audicien is een persoon die op professionele en beroepsmatige wijze de functies van je gehoor test. De audicien doet dit door middel v